Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Actief op Wieringen

Pinksteren, een heerlijk lang weekend om erop uit te gaan. Drie dagen verblijven we met vrienden in een luxe safaritent op Camping Waddenzee op Wieringen om dit voormalige eiland te ontdekken. En natuurlijk wandelen we een etappe van het Noord-Hollandpad. 

Op Wieringen ervaar je echt het eilandgevoel. De zee is altijd dichtbij, of je nu over het nieuwe fietspad over de Wierdijk naar Den Oever fietst, langs het Amstelmeer wandelt of geniet van een zonsondergang aan de waddenkust. De glooiende velden staan vol boterbloemen, rode zuring, paarse klaver en hier en daar een bijenlint van margrieten. Van Gogh zou erdoor geïnspireerd raken. 

Etappe 7 klaver en boterbloemen

Onder zeil

In de vissershaven Den Oever is het altijd gezellig druk. De vissersboten varen elke week weer uit om thuis te komen met verse vis en garnalen. Op zaterdagochtend koop je de vis dan kakelvers uit zee. Een feestje om te zien. Achter de vishal bevindt zich een nieuwe boet (schuur) waar vrijwilligers enthousiast vertellen over de geschiedenis van het ‘Wieringer Skuutje’, een oorspronkelijk vissersscheepje uit 1840. Ze nodigen ons uit aan boord en onder de bruine zeilen genieten we van een prachtige zeiltocht.

Etappe 6 zeilen

Lepelaars

In haven lopen we door naar het Waddenbelevingspunt aan het einde van de pier. Hier heb je een mooi uitzicht over de Waddenzee, de haven en het Schor. We luisteren naar de uitleg over de vogels die hier te zien zijn. Het gebied Vogelsand, bijvoorbeeld, is geliefd bij lepelaars en elk voorjaar strijken er bijna honderd exemplaren neer om te broeden.

De Wieringer gemeenschap is hecht, dat ervaren we op verschillende plekken. Behalve in de boet in de haven heeft menig vrijwilliger bijgedragen aan de restauratie van de St. Michielskerk in Oosterland, een Romaanse kerk uit 1200, en de Heidense Kapel op de begraafplaats in Stroe, een mystieke plek waar pelgrims onderweg naar Santiago de Compostella even kunnen bijkomen en een stempel in hun wandelboekje zetten.

Op pad over dijken naar Kolhorn

Na twee dagen het hele eiland van Zuid naar Noord en van Oost naar West te hebben doorkruist gaan de wandelschoenen aan voor etappe 7 van het Noord-Hollandpad. Met de wind in de rug en een flets zonnetje is het een goede dag voor een wandeling over de dijken. Na het haventje van De Haukes lopen we over een mooie grasdijk langs het Amstelmeer; de schapen zijn nieuwsgierig en de lammetjes komen heel voorzichtig naar ons toe. We zien een bijzonder ras met gekrulde hoorns, en gelukkig zien we geen rammen. Dan beginnen we aan de ‘barre’ tocht langs het 10-kilometerlange Waardkanaal dat eindigt in het Kolhornerdiep. In deze tijd van het jaar (eind mei) wordt er volop gemaaid, alleen op het stuk tot aan Pishoek helaas nog niet. We moeten vijf kilometer door het hoge gras ploegen; fijn dat we lange broeken aan hebben! Onze beloning is dan een windvrij plekje achter de dijk waar we genieten van onze meegebrachte picknick.

Etappe 7 schapen en zeilboten

Afbuigen bij Nieuwesluis

Bij de brug in Nieuwesluis lopen we 200 meter verder om even stil te staan bij het ‘Joodsche Werkdorp Nieuwe Sluis’ – een monument ter nagedachtenis aan 300 jongeren die op transport werden gezet naar verschillende concentratiekampen. Van hen overleefden 187 de oorlog niet. Hun namen zijn in dit bijzondere monument vastgelegd.

Etappe 7 Nieuwesluis

Kolhorn, een pareltje

De laatste vijf kilometer lopen we over het asfalt. Kolhorn lonkt. In dit bijzondere dorp in Noord-Holland met zijn prachtig gerestaureerde huisjes en het museum de Turfschuur staan de oevertuinen nu volop in bloei. Bij de Egelantier, ambassadeur van het Noord-Hollandpad, sluiten we een mooi en actief Noord-Hollands Pinksterweekend af met koffie en appeltaart op het terras aan het water.

 

Etappe 7 Koffie met appeltaart

 

Tekst: Marjan Gielen
Beeld: Marcel Brans & Marjan Gielen

 

 

 

 

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?