Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Wandelen op Texel

Wandelen op Texel en langs de Wadden

Texel is het grootste Waddeneiland en onderdeel van de provincie Noord-Holland. Het zandstrand is hier maar liefst 30 km lang en de natuur is prachtig, neem alleen al de Slufter. Niet voor niets stond Texel al eens in de top 10 van Lonely Planet van mooiste bestemmingen. Texel is vooral ook een heerlijk eiland om te wandelen. Bijvoorbeeld op het Noord-Hollandpad. Dit langeafstandswandelpad begint of eindigt op Texel en wordt ook wel het Pieterpad van Noord-Holland genoemd.

Texel is gemakkelijk te bereiken. In Den Helder neem je de boot en nog geen 20 minuten later kun je beginnen met wandelen. Het Noord-Hollandpad telt vele schapen, grasdijken, streekproducten, bloemen en weidevogels. Natuurlijk geniet je hier ook van het prachtige uitzicht over de Waddenzee. Het leuke van het Noord-Hollandpad is dat je de binnenlanden van Texel gaat verkennen. Dit deel van het eiland is minder bekend dan de kustgebieden. Zelfs in het hoogseizoen kun je op het Noord-Hollandpad volop genieten van de rust en ruimte op Texel.

Tip:
Op Texel bestaat het Noord-Hollandpad uit twee etappes. Je kunt deze heel goed combineren met een verblijf op Texel. Vind je het leuk om ook de dorpjes onderweg te bezoeken of te genieten van een lekkere lunch onderweg, dan kun je de twee etappes beter verdelen over drie wandelingen.

Etappe 1 De Cocksdorp - De Waal – 19 km

De etappe begint ten noorden van De Cocksdorp op de Vuurtorenweg. De Texelhopper brengt je tot de vuurtoren. Vanaf daar wandel je naar het informatiepaneel op de Volharding, vlakbij de rotonde, maar niet voordat je een kijkje hebt genomen bij de markante vuurtoren. Het is de enige in Nederland waar je van drie kanten over de zee kijkt. Als je wil kun je de 118 treden beklimmen. Geniet nog even van de zee en de prachtige luchten, daarna wandel je verder naar de Eijerlandse polder. Neem een goedgevulde rugzak mee, want onderweg zijn er geen plekken waar je wat kunt eten of drinken. Alleen op de Hollandseweg kom je langs ijsboerderij Labora en hebben bewoners verderop een houten huisje ingericht. Hier kun je zelf koffie, thee of cup a soup maken. Een welkome verrassing! Het Eijerlands Kanaal steek je over met een touwtrekpontje. Soms is schapenboer Henk aanwezig om je te helpen, maar anders kun je het heel goed zelf.

Typisch Texelse natuur en bier
Nu wandel je verder over een kilometerslange grasdijk vol met Texelse schapen. Zodra ze je zien aankomen gaan ze opzij. Verderop ligt de Waddenpolder Waalenburg. Een historische polder met oude kreken, greppels en kolken. Ook kun je hier genieten van de vele weidevogels en bontgekleurde weilanden met orchideeën, grote ratelaar en koekoeksbloemen. Een stukje typische Texelse natuur. Je bent vast blij dat je even bij Natuurboerderij Plassendaal je flesje kunt bijvullen voor het laatste stuk naar voormalig vissersdorp De Waal. Een prachtig dorpje met een bijzondere kerk, karakteristieke huisjes, een leuk museum over de historie van Texel en een paar fijne terrassen. Een goede plek om de dag met een Skuumkoppe, een echt Texels biertje, af te sluiten.

Etappe 2 De Waal – Den Helder - 19 km

De tweede etappe start in De Waal, het kleinste dorp op Texel met nog geen 300 inwoners. Het dorpje bestond al in de 12e eeuw en lag tot 1613 aan zee. De droogmaking van de polder Waal en Burg zorgde ervoor dat De Waal nu op de grens van het oude en het nieuwe land van Texel ligt. In dit schilderachtige dorpje tref je een gemoedelijke sfeer, smalle straatjes, oude huisjes en boerderijen.

Slaap je niet in De Waal, dan brengt de Texelhopper je naar het Hogereind. Neem hier eerst een kijkje bij Museum Waelstee ofwel het Cultuurhistorisch Museum Texel. Het geeft een veelzijdig beeld van het vroegere (boeren)leven op Texel. Dan is het tijd om te gaan wandelen, zeker als je aan het eind van de dag de boot naar Den Helder wilt halen. Zorg dat je van tevoren weet hoe laat de afvaarten zijn, dan hoef je niet te haasten. Vind je het leuk onderweg ook de dorpjes te bezoeken, dan kun je deze etappe van 24 km beter in twee dagen lopen.

Den Burg
Vanuit De Waal wandel je eerst over de karakteristieke Bomendiek, die vroeger Waaldam heette en bedoeld was om het eiland te beschermen tegen het oprukkende zeewater. Ga verder richting polder en buurtschap Tienhoven. Je wandelt nu wel het gezellige Den Burg voorbij. Dit grootste dorp van Texel heeft veel restaurants, leuke winkels en terrassen. Op maandag is er markt. Geen tijd voor een tussenstop? Loop dan verder naar het hoogste punt van Texel, de Hoge Berg op 15m. Een bijzondere plek, want het is de hoogste plek van de stuwwal uit de voorlaatste ijstijd.

Visserhaven Oudeschild
Als je van de Hoge Berg richting Oudeschild wandelt maak je kennis met twee kenmerkende elementen in het heuvellandschap tussen Den Burg en Oudeschild: tuinwallen en schapenboeten. De tuinwal heet op z’n Tessels ‘tuunwoal’. Tot de tweede helft van de 16e eeuw mochten boeren hun vee overal laten grazen. Daarna verviel dat recht en moest het vee op eigen land blijven. Op Texel waren geen sloten en ook hout was schaars op het boomloze eiland. Dus werden er tuinwallen gemaakt van graszoden. In de jaren vijftig en zestig werden er veel weggehaald, maar in 1968 werd het gebied rondom de Hoge Berg een beschermd landschapsreservaat. Sindsdien worden de tuinwallen goed onderhouden.

Schapenboeten
Een ander fenomeen op het oude land van Texel zijn de schapenboeten: kleine schuren waarin hooi en voer voor de schapen werd opgeslagen. Vrijwel allemaal staan ze met de platte kant (en de toegangsdeur) naar het noordoosten, omdat de wind op Texel voornamelijk uit het zuidwesten waait. Het dak van de schapenboeten is bedekt met riet of dakpannen en de relatief lage muren, hebben kleine raampjes. Inmiddels staat een groot aantal overgebleven boeten op de monumentenlijst. Veel wandelaars vinden dit het mooiste deel van het eiland.

Cultuur snuiven in Oudeschild
Oudeschild is een dorp op de zeedijk van Texel. Het is een echte vissershaven waar je goed vis kunt eten in de restaurants rondom de haven. Er is een jachthaven en als je het Wad op wilt kun je hier een rondvaart reserveren. Je kunt in Oudeschild ook de bierbrouwerij van de echte Texelse Skuumkoppe bezoeken. Het centrum van Oudeschild ligt niet op de route, dus als je het dorpje wilt bezoeken of wil genieten van een lekkere lunch dan zal je even moeten afbuigen. Wel op de route liggen de Apotheek – een stuk beschermd grasland waar boeren hun zieke schapen lieten grazen om aan te sterken – en het stervormige Fort De Schans, dat een bewogen geschiedenis heeft. Willem van Oranje liet het fort rond 1574 aanleggen. Zo wilde hij Texel en de voor de scheepvaart belangrijke Rede van Texel beschermen tegen de Spanjaarden. Het fort is gerestaureerd en vrij toegankelijk voor wandelaars.

Wandel tot slot over een kronkelende grasdijk naar Den Hoorn, het meest zuidelijke dorp van Texel dat grenst aan Nationaal Park Duinen. Het dorp ligt niet pal aan de route, maar is de moeite waard om te bezoeken. Typerend zijn de knusse straatjes waar veel kunstenaars wonen en het beroemde witte hervormde kerkje. In het voorjaar ligt Den Hoorn tussen de kleurige bloembollenvelden. Ook kun je hier culinair genieten bij Restaurant Bij Jef dat een Michelinster heeft of genieten van koffie en een broodje bij het gezellige Inn De Knip.

Geniet nog even van het uitzicht over de Waddenzee en de vogels die bij eb hun voedsel zoeken. In de veerhaven ga je weer op de boot naar marinebasis Den Helder.

Tips voor onderweg

Routebeschrijvingen Texel

Etappe 1 De Cocksdorp – De Waal

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 1. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 1. Zuid-Noord

Etappe 2 De Waal – Den Helder

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 2. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 2. Zuid-Noord

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?