Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 1  De Cocksdorp - De Waal

18 km - Langs Wadden, dijken en natuur

Deze route kunt u in een halve dag lopen. Een mooier startpunt is bijna niet denkbaar met een prachtig uitzicht over de Waddenzee. Een uniek gebied en uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Ervaar de kleuren om u heen, die wisselen bij elk weertype. Als u bovenop de dijk staat, ziet u misschien een zeehond zwemmen of zonnen op een zandbank. Ruik nog even de zee en geniet van de prachtige luchten. Want al snel voert de route via de Eierlandse Zeedijk de Eierlandse Polder in.

Etappe 1. Wandelaars De Cocksdorp // foto_01.jpg (105 K)

Ervaar hier het echte eilandgevoel: rust, ruimte en de wind door uw haar. U bereikt zigzaggend, soms over drassige weilandpaden en vroegere kreekbeddingen, via een onverharde polderweg, het brede Eierlandse Kanaal. De enige manier om naar de overkant (de Binnendijk) te komen is met het touwtrekpontje. Een verrassende ervaring!

Ontdek typisch Texelse natuur

Etappe 1. wandelaars ontdekken natuur // etappe_1_ontdek_natuur.jpg (103 K)

Volg de grasdijk kilometers lang en maak onderweg kennis met de Texelse schapen die op de dijk grazen. Vanaf het huis ‘Eijerlandsend’ loopt de route de polder in door typisch Texelse natuur in het natuurgebied Waalenburg. Hier kom je ogen tekort, het krioelt er van de weidevogels en de weilanden zijn bont gekleurd met orchideeën, grote ratelaar en echte koekoeksbloemen. Buiten het broedseizoen loopt de route via de oude helmdijk en tijdens het broedseizoen via het verharde pad. Via gras- en landwegen en een oude rietomzoomde zeekreek bereikt u de middeleeuwse Burgerdijk. Met als einddoel het prachtige dorpje De Waal. Met een bijzondere kerk, karakteristieke huisjes, een paar fijne terrassen en een leuk museum over de historie van Texel.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 1. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 1. Zuid-Noord

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 april – 1 juli) is het natuurreservaat Waal & Burg van Natuurmonumenten afgesloten voor wandelaars: wandelaars die in De Waal starten moeten dan in dat dorp een alternatief trace via het Groenewegje en de Zaandammerdijk nemen om zo bij Eijerlandsend uit te komen. Degenen die in De Cocksdorp starten moeten dan bij Eijerlandsend die alternatieve, iets kortere omloop naar De Waal nemen. Deze alternatieve route staat beschreven onderaan de routebeschrijvingen.

Bezienswaardigheden

Cultuurhistorisch Museum Texel, Hogereind 6, De Waal (bij kerk), telefoon: (0222) 31 29 51

Etappe 1. De Waal // foto_04.jpg (115 K)

Openbaar Vervoer

Het openbaar vervoer op Texel bestaat uit een combinatie van vaste lijnen en vervoer op oproep. Voor meer informatie en mogelijkheden kijk op http://www.texelhopper.nl/.