Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 10  Halfweg - Ouderkerk aan de Amstel

22 km - Door groene longen en lobben van de hoofdstad

Na de drukte van Halfweg even heerlijk rustig wandelen op de grasdijk langs de ringvaart van de Haarlemmermeer. De vliegtuigen houden u nog steeds gezelschap. Amsterdam heeft veel groen, dat bewijst deze etappe wel. Het is een aaneenschakeling van ontmoetingen tussen de stad en de natuur. Via het Lutkemeerpark en de beschutte groene randen van Osdorp & Slotervaart komt u aan in het dorpje Sloten. De Rembrandt molen van Sloten kunt u niet missen. De molen is een stellingmolen en zorgt er voor dat het waterpeil in de lager gelegen omgeving op peil blijft.

De oeverlanden van de Nieuwe Meer zijn weer fantastisch groen. In de zomerweekenden kunt u hier met een pontje naar het Amsterdamse Bos oversteken (gemarkeerde variant). Of u volgt gewoon de hoofdroute (het fietspad op de noordoever). Het is ook heerlijk om even bij te komen op het water.

Etappe 10. Middelpolder // middelpolder_weidevogelreservaat2_1.jpg (225 K)

Dwars door de Middelpolder

De etappe gaat verder via de Schinkelsluizen richting Kalfjeslaan. Vroeger ontmoetten Amsterdammers en Amstelveners elkaar hier. Flanerend in de mooiste kleding over de boulevard. De etappe brengt u in een verrassend natuur- en recreatiepark: Middelpolder. Een open, weids en toch knus poldertje, erg geliefd bij weidevogels. Een deel van de Middelpolder is opnieuw ingericht met fiets-, wandel- en ruiterpaden en in de graslanden zijn natuurvriendelijke oevers, plasjes en poeltjes gegraven. De weilanden zijn alleen toegankelijk buiten het broedseizoen. Deze etappe eindigt in de groene oase tussen Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel. Geniet nog even van de prachtige buitenplaatsen langs de Amstel.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 10. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 10. Zuid-Noord

Bezienswaardigheden

Etappe 11. Museum Halfweg // 2015_herfstwandeling_nhpad_30okt_74_johan_stuart_.jpg (180 K)

Openbaar vervoer

Bus in Halfweg, Sloten, Bosbaanweg-Amstelveenseweg (+ Museumtram), Amstelbrug bij Ouderkerk (haltes liggen ruim 1 km noordelijker, bij Amstelbrug ). Metro Amstelveen naar Amsterdam-CS: bij kruising Kalfjeslaan-Beneluxbaan