Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 11  Ouderkerk aan de Amstel - Abcoude

24 km - Langs Amstel en Angstel, Waver en Winkel

Middenin het groen start deze etappe. Via de buitenwijken van Amstelveen loopt u richting de Bovenkerkerpolder. Hier kunt u weer volop genieten van het groen. Deze polder met haar vochtige bloemrijke weilanden is favoriet leefgebied voor weidevogels. Weidevogels die hier broeden zijn onder andere grutto’s, tureluurs, kieviten, scholeksters, slobeend en zomertaling.

Etappe 11. Kerk Nes ad Amstel // nesamstel_kerk1.jpg (250 K)

Mooie dorpen langs de Amstel

Dwars door het groen via een heus boerenlandpad, langs een vroegere molengang volgt u de Amstel richting Nes aan de Amstel. Een prachtig dorp onder de rook van Amstelveen. Het dorpsgezicht wordt voor een groot deel bepaald door Rooms-Katholieke Sint-Urbanuskerk, de eerste kerk die werd gebouwd naar een ontwerp van de architect Joseph Cuypers. Onder Nes neemt u het pontje naar de overkant van de Amstel en loopt u via de bochtige Waver (riviertje) en twee in het groen verscholen forten van de Stelling van Amsterdam (Fort in de Botshol en Fort Waver) naar de Stokkelaarsbrug, richting het eindpunt Abcoude met haar levendige terrassen en restaurants.

Orchideeën en lepelaars in verlaten veengebied

Onderweg ontmoet u twee riviertjes de Winkel en de Angstel en kijkt u richting het natuurreservaat Botshol. Een verlaten veengebied met grote plassen, smalle slootjes, rietland en moerasbos. Hier groeien talrijke orchideeën en met een beetje geluk ziet u lepelaars overvliegen. In het heldere water komen veel zeldzame waterplanten voor.

Het tracé van etappe 11 is aangepast. De dijkverbetering op de Winkeldijk en goede suggesties van enthousiaste wandelaars waren aanleiding om deze etappe iets om te leggen zodat de route voor u als wandelaar nog aantrekkelijker is. In plaats van door de woonwijk Groenelaan, wandelt u nu langs de het kanaal.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 11. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 11. Zuid-Noord

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 april - 15 juni) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. Een alternatieve route staat beschreven in de routebeschrijvingen.

Etappe 11. Vogels Middelpolder // middelpolder_watervogel1.jpg (216 K)

Openbaar vervoer

Bus in Ouderkerk (bij Amstelbrug), Nes aan de Amstel, Abcoude. Daar kunt u uw reis vervolgen met de trein.