Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 12  Abcoude - 's Graveland

Het kettingpontje bij ’s Gravenland is tot nader order verwijderd. Ter plekke is de bewegwijzering aangepast.

21 km - Rivier- en dorpslandschappen, zand- en veenplassen

Vanaf station Abcoude loopt u richting het zuiden via de westoever van de kronkelende Angstel (oorspronkelijke zijarm Utrechtse Vecht). Op de Horndijk ziet u links in het weiland de overblijfselen van de slotgracht van het verdwenen middeleeuwse Slot Abcoude.

De tocht gaat verder door schilderachtige dorpen als Baambrugge, Loenersloot en Vreeland. Bij Baambrugge wandelt u aan de overkant van de rivier verder langs karakteristieke boerderijen, buitenhuizen en theekoepeltjes naar kasteel Loenersloot. Het kasteel domineert sinds ongeveer 1250 het dorp Loenersloot. Het kasteel is in 2012 ingrijpend gerestaureerd en opengesteld voor publiek.

Etappe 11. Grauwe gans // etappe_12_a_-_grauwe_gans.jpg (132 K)

Vredige dorpjes langs de Vecht

De etappe gaat verder richting oosten naar Vreeland aan de Vecht. Een prachtig, vredig dorp waar u volop kunt genieten van het aloude rivier- en dorpslandschap. Via romantische klinkerweggetjes, grintpaden en dijkweggetjes loopt u naar Overmeer. Mooie verharde, half- en onverharde paden brengen u door het zuidelijk deel van Ankeveen en langs de Ankeveense plassen. De Ankeveens Plassen zijn onderdeel van de Vechtplassen. Een veenlandschap met smalle slootjes en stroken land, ontstaan door het afgraven van veen. Kijk hier even naar de bijzondere waterplanten in het schone water langs de route. Ook hier zijn weer talloze vogels te vinden. In het voorjaar broeden in dit gebied vooral veel water- en moerasvogels. In het kraakheldere water groeien bijzondere waterplanten als groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid.

Mooie landhuizen in beboste omgeving

Wandelend langs het Noordereind van ’s Graveland door een beboste omgeving, langs mooie landhuizen met prachtige tuinen en parken bereikt u het eindpunt van deze etappe in ’s Graveland.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 12. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 12. Zuid-Noord

Openbaar vervoer

Bus in Abcoude (+ trein), Baambrugge, Loenersloot, Vreeland, Overmeer, ‘s- Graveland (halte bij eindpunt, op lijn Hilversum - NS-Weesp).

Etappe 12. Start en eindpunt // stratpunt_etappen_12_en_13.jpg (34 K)