Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 13  's Graveland - Huizen

14 km - Bos- en heide, natuurbrug en vissersdorp

U wandelt de Gooise stuwwal op en steekt door het Spanderwoud naar het hoogtepunt van deze etappe: de langste natuurbrug ter wereld Laarderhoogt. Een spectaculaire natuurverbinding van het Goois natuurreservaat tussen Wester- en Blaricummerheide voor dieren, wandelaars en fietsers. Deze bijzondere verbinding overbrugt de drukke A1 en de Naarderstraat/N525, bedrijventerreinen en sportpark. Voor de aanleg is 100.000 m3 grond gebruikt en zijn veel bomen en struiken geplant. Wie in het donker onder het ecoduct doorrijdt, ziet een echt lichtkunstwerk. Dit bijzondere ontwerp van kunstenares Tamar Frank kleurt met de seizoenen mee.

Etappe 13. Beukenlaan // etappe_13_f_-_beukenlaan.jpg (84 K)

Op het hoogste punt van de regio

U loopt de Blaricummer- en Tafelbergheide op. Twee heidevelden gelegen op het hoogste punt van de regio (Tafelberg 36,4 m boven NAP), een prachtig gebied. Deze heidevelden worden begraasd door runderen, en een kudde Drentse heideschapen die gehuisvest zijn in een schaapskooi. De leemkuilen met hun bijzondere vegetatie zorgen voor afwisseling in het landschap. Wandel de route verder naar beneden met een lange afdaling naar de haven en de kalkovens van Huizen.

Cultuurhistorische kalkovens in Huizen

Huizen was vroeger een vissersdorp, maar de kalkovens speelden ook een belangrijke economische rol. Van 1918 tot 1989 werd het gezicht van Huizen er door bepaald. Ze werden gebruikt voor het verbranden van schelpen uit de Zuiderzee tot ongebluste kalk. In 1989 werden de kalkovens afgebroken. Ondernemers van Huizen herstelden het cultureel erfgoed in 1997 weer. De kalkovens werden opnieuw opgebouwd op het landhoofd van de oude Huizer haven en kregen een nieuwe functie als horecagelegenheid.

Het kettingpontje bij ’s Graveland is tot nader order verwijderd. Ter plekke is de bewegwijzering aangepast.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 13. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 13. Zuid-Noord

Bezienswaardigheden

  • Huizer Museum het Schoutenhuis, (op zondag gesloten)
  • Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek van Natuurmomenten is prachtig gelegen in wandelgebied de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Het bezoekerscentrum organiseert het hele jaar activiteiten voor jong en oud. Ook leuk voor kinderen: speurtochten, verjaardagsfeestjes en de speeltuin.

Etappe 13. Kinderboerderij // foto_04_5.jpg (113 K)

Openbaar vervoer

Bus in ‘s- Graveland (halte bij beginpunt), Crailoo (na ongeveer 7 km, bij ziekenhuis Gooi-Noord, tegenover viaduct A1) en Huizen (bij Havenstraat of Bestevaer). Helaas is nog niet bekend of de Aqualiner weer gaat varen tussen Almere en Huizen, er is dus vooralsnog geen veerdienst.