Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 2  De Waal – Den Helder

16 km - Banjeren door de binnenlanden van Texel

Een route slingerend door het binnenland van Texel. Vanuit De Waal loopt u door de Bomendiek en Tienhoven richting de Hoge Berg (15 m hoog). In het landschap vallen de ‘tuûnwallen’ (afscheiding van opgestapelde plaggen) en de talloze schapen op. Ook de schapenboeten met hun karakteristieke vorm. De route loopt verder door een gebied met plassen waar het krioelt van de weidevogels. Dankzij Natuurmonumenten is een parelsnoer van natuurgebiedjes ontstaan waar zeldzame dieren en planten voorkomen. 

Etappe 2. Schaapjes Hooge Berg // foto_01xx.jpg (112 K)

Cultuur opsnuiven in Oudeschild

Wilt u liever cultuurhistorie opsnuiven? Loop dan de route via het vissersdorp Oudeschild (alternatief tijdens broedseizoen). En breng een bezoek aan het gerestaureerde fort De Schans (1575), dat eeuwenlang de schepenrijke Rede van Texel moest bewaken. Sla de Waddendijk niet over, een plek om even te mijmeren. Verwonder u over het uitzicht over de wadden en de vogels die bij eb hun voedsel zoeken. Het laatste deel van de route brengt u via een kronkelende grasdijk in de richting van Den Hoorn. U ziet het dorpje in de verte liggen. De route buigt af naar het zuiden om de Mokbaai heen en langs een herbouwd havensluisje en een schapenboet.

Etappe 2. Hooge Berg Texel // foto_02.jpg (112 K)

Via een grasdijk loopt u richting veerhaven waar u afscheid neemt van Texel. In Den Helder kunt u nog een bezoek brengen aan het Marinemuseum en de v.m. Rijkswerf Willemsoord. Of u loopt rechtstreeks naar het NS-station.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 2. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 2. Zuid-Noord

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 april – 1 juli) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. U kunt omlopen via het dorpje Oudeschild. Deze alternatieve route staat beschreven onderaan de routebeschrijvingen.

Bezienswaardigheden


Etappe 2. De Schans // deschans.jpg (106 K)

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer op Texel bestaat uit een combinatie van vaste lijnen en vervoer op oproep. Voor meer informatie en mogelijkheden kijk op www.Texelhopper.nl.