Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 2 De Waal - Den Helder

16 km – Ontdek de binnenlanden van Texel

De tweede etappe van het Noord-Hollandpad gaat dwars door de binnenlanden van Texel. Vanuit het karakteristieke dorpje De Waal wandel je door de Bomendiek en Tienhoven richting de Hoge Berg, het hoogste punt van Texel dat op 15 m hoogte ligt. Opvallend in het landschap zijn de tuûnwallen, een afscheiding van opgestapelde plaggen; de talloze schapen en de karakteristieke schapenboeten, kleine schuren waarin hooi en voer voor schapen wordt opgeslagen. Dankzij Natuurmonumenten is een parelsnoer van natuurgebiedjes ontstaan waar zeldzame dieren en planten voorkomen.  

Etappe 2. Schaapjes Hooge Berg // foto_01xx.jpg (112 K)

Cultuur snuiven in Oudeschild

Behalve natuur heeft Texel ook cultuurhistorie. Wandel via vissersdorp Oudeschild (dit is ook de alternatieve route tijdens het broedseizoen) en breng een bezoek aan het gerestaureerde fort De Schans (1575), dat eeuwenlang de schepenrijke Rede van Texel moest bewaken. Sla de Waddendijk niet over en geniet van het uitzicht over de Waddenzee en de vogels die bij eb hun voedsel zoeken. Het laatste deel van de route loopt via een kronkelende grasdijk in de richting van Den Hoorn.

Etappe 2. Hooge Berg Texel // foto_02.jpg (112 K)

In de veerhaven volgt het afscheid van Texel. Neem de boot naar marinebasis Den Helder. Hier zijn een bezoek aan het Marinemuseum en de v.m. Rijkswerf Willemsoord de moeite waard.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 2. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 2. Zuid-Noord

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 april – 1 juli) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. U kunt omlopen via het dorpje Oudeschild. Deze alternatieve route staat beschreven onderaan de routebeschrijvingen.

Bezienswaardigheden


Etappe 2. De Schans // deschans.jpg (106 K)

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer op Texel bestaat uit een combinatie van vaste lijnen en vervoer op oproep. Voor meer informatie en mogelijkheden kijk op www.Texelhopper.nl.