Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 3  Den Helder NS - Julianadorp

15 km - Door bollenvelden en Mariëndal

Deze keer een kortere, afwisselende route. U loopt door de stad Den Helder, langs historische forten, lage duinen en beschermde natuur. Den Helder is nog steeds de belangrijkste marinebasis van Nederland. En hét centrale punt voor de offshore industrie in de Noordzee. Bent u natuurliefhebber? Dan komt u onderweg genoeg natuur tegen om van te genieten. De Helderse Duinen met haar meertjes en bossen is een eldorado voor beschermde planten en dieren. De natuur in deze duinen is zo waardevol, dat ze samen met de zuidelijk gelegen Noordduinen tot op Europees niveau beschermd worden. Op de website van Landschap Noord-Holland leest u meer over de natuurgebieden rond Den Helder.

etappe 3. De Nollen // etappe_3-_de_nollenverkleind.jpg (108 K)

Langs forten

De route loopt via de 19-eeuwse liniedijk naar Fort Dirksz Admiraal. Hier heeft u een weids uitzicht over het gebied rond Den Helder. Nu verder naar beneden langs paarden en koeien, over een buitenwal naar een schouwpad, richting NS-Den Helder-Zuid. Via de groene zuidrand van de stad komt u bij het recreatiegebied Mariëndal . Daar slaat u een breed bollenveldenpad in.

50 hectare struinnatuur

Mariëndal is ruim 50 hectare struinnatuur, bollengrond is hier omgezet in lage duintjes, duingraslanden en waterpartijen. In Julianadorp loopt u door een poldervinex. Julianadorp was ooit een klein dorp en tegenwoordig een belangrijk toeristendorp met vele vakantieparken en een golfbaan. Grenzend aan Julianadorp ligt Noorderhaven, een woon- en leefomgeving voor mensen met een verstandelijke beperking. Slalommend over talrijke paadjes eindigt hier de route in een oase van groen.

Etappe 3. Rimpelroos // etappe_3_-_rimpelroos.jpg (157 K)

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 3. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 3. Zuid-Noord

Bezienswaardigheden

Bezoekerscentrum Duinen Noordkop ligt vlakbij de route. Na ongeveer 7 km Bezoekerscentrum Duinen Noordkop in recreatiegebied Mariëndal ten ZW van bebouwde kom Den Helder: gelegen bij uitkijktoren, kinderboerderij en speelbos. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.bzcduinennoordkop.nl.

Openbaar vervoer

Op het eindpunt in Noorderhaven (Julianadorp) kunt u met de Connexion-bus terug naar het startpunt (lijnen 31, 32) , naar NS-Den Helder Zuid (alleen 32), naar Schagen (152) of Alkmaar (151): redelijk frequent, zondags wat minder. Kijk voor meer informatie op www.connexxion.nl. Onderweg kunt u in het zomerseizoen (ongeveer eind mei-begin september) de Kustbus (lijn 266) pakken: dan op de Fiets-Kanoroute 1e zijpad nemen naar Strandslag Zandloper. Voor exacte tijden: