Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 4  Julianadorp - Kolhorn

22 km - Lopen over oude zeedijken

Een dagwandeling door bollenvelden, polderland en over oude zeedijken. Rust, ruimte en een open landschap overheersen hier. Startpunt is het park van Noorderhaven. De route loopt via het Noord-Hollandskanaal, oversteken met de pont, naar het lintdorp Gelderse Buurt (Westeinde), langs de Molenvaart in de polder Anna Paulowna (de laatste met particulier geld aangelegde polder in Nederland).

Etappe 4. pontje julianadorp // pontje_julianadorpverkleind.jpg (89 K)

Anna Paulowna is sinds 2012 de hoofdplaats van de gemeente Hollands Kroon. Eerder was dit de benaming van het waterschap in deze regio. Lange rechte wegen en mooie boerderijen bepalen hier het beeld. En natuurlijk bloembollen, want dit gebied is het grootste bloembollenproductiegebied ter wereld en in het voorjaar een kleurrijk landschap.

Langs typisch Noord-Hollandse dorpjes

De route loopt verder, over de schapenrijke Zijperdijk naar het dijkdorpje Oudesluis. Via de grasdijk richting de Wieringerwaard met haar witte kerkje, monumentale boerderijen en oude watertoren (50 meter hoog). In de watertoren of bij korenmolen De Hoop kunt u iets eten of drinken. Via het dijkbuurtje Nieuwesluis over de grasdijk van het Waardkanaal komt u op het eindpunt in een typisch Noord-Hollands dorpje Kolhorn. Een voormalig vissersdorp dat aan de Zuiderzee lag.

Genieten van natuur

etappe 4. Waardkanaal a // etappe__4_b_waardkanaal_dijk.jpg (98 K)

Geniet langs het Waardkanaal nog even van bijzondere natuur. Hier is een langgerekte strook weiland en akker ecologisch ingericht. Het gebied bestaat uit water, moerasachtige oevers en rietveld. Deze natuurbuffer versterkt de waarde van het kanaal als verbindingsweg van plant en dier.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 4. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 4. Zuid-Noord

Pontje Julianadorp

Het pontje bij Julianadorp bij Noord-Hollandskanaal vaart vanaf 1 mei nu ook op de zondagen. De omleidingsroute via ’t zand blijft tot het najaar 2017 nog bestaan. Zo heeft u de keuze mogelijkheid om of via het duingebied of via de pont etappe 4 te lopen.

De vaartijden van het pontje zijn:
Maandag tot en met vrijdag 06:30 - 18:30 uur
Zaterdag van 06:30 – 18:00 uur
Zondag van 09:00 – 18:00 uur

Het overzettarief voor een wandelaar is € 0,25

Bijzonderheden

Op graskruin van Noordhollands Kanaaldijk blijven; geen honden meenemen (ook niet aangelijnd) vanwege schapen. Idem vanwege insleep ziektes op wandelpassage (Eigen Weg) door bollenvelden van Fa. Maters en J, de Wit & Zn BV tussen Grasweg 21 en Boersmanweg 26A. Verder geen bloemen plukken, op veldweg blijven, zelfbewegende beregeningsinstallaties ontwijken en ver van gewasbeschermende spuitmachines blijven.

etappe 4. bollenveld // etappe_4_bollenland.jpg (36 K)

Bezienswaardigheden

Kerkje Oudesluis: hier zijn met regelmaat exposities, evenementen, markten.

Openbaar vervoer

Vaartijden pont over Noordhollands Kanaal Noorderhaven en Westeinde: maandag tot en met zaterdag van 6.30 uur tot 18.30 uur (za 18.00 uur), met uitzondering van 12.30 uur-13.00 uur (lunchtijd).
De pont over het Noord-Hollands Kanaal Noorderhaven naar Westeinde vaart niet (meer) op zondagen. U kunt het beste de wandeling beginnen aan de overkant van het kanaal.

In Nieuwesluis na 22 km, op Sluizerweg bij kanaalbrug, kan er ook gestopt worden: om met schoolbus (niet frequent, niet za-zo) via Schagen of Wieringerwerf op huis af te gaan.