Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 5  Den Oever - Kolhorn

Dit is een alternatief startpunt van het Noord-Hollandpad. 

28 km - Wandelen over kronkelige dijken.

Wandelen 'op Wieringen' geeft u nog het echte eilandgevoel. Het voormalige eiland wordt aan de ene kant begrensd door water en aan de andere kant door de Wieringermeerpolder (3,5 meter onder NAP). Een oer-Hollands open en weids landschap met fascinerende vergezichten. De bijzondere sfeer 'op Wieringen' wordt ook veroorzaakt door een lichtglooiend landschap. Ontstaan in de voorlaatste ijstijd waarbij twee keileemheuvels werden opgestuwd tot 12 meter boven NAP. U kunt dat nog goed zien bij het haventje van De Haukes.

Den Oever - Kolhorn // oever-kolhorn.jpg (30 K)

Zilverschatten van Vikingen

In 1996 werd bij Westerklief een heuse zilverschat van de Vikingen gevonden. Wieringen was een belangrijke uitvalsbasis voor de Vikingen. Van hieruit plunderden ze de rest van Nederland en Europa. Zie de filmpjes en verhalen op YouTube en Oneindignoordholland.nl. In Den Oever is een klein Vikingcentrum gevestigd.

Vissershaven en wad

Etappe 5. Vissershaven Den Oever // etappe_5_haven_-_wieringen.jpg (209 K)

Den Oever is nog steeds een belangrijke vissershaven. U ruikt hier de vis, ervaart de bedrijvigheid van een vissershaven en het echte waddengevoel even verderop langs de dijk. U kunt vanaf hier het Wad op. Een zeer geliefde plek voor de duizenden vogels die hier in alle jaargetijden neerstrijken om de rusten, te broeden en voedsel te zoeken. Deze etappe loopt dwars over Wieringen naar het voormalig Zuiderzeehaventje Kolhorn. U loopt over hoge grasdijken, langs de vogelrijke vooroevers van het Amstelmeer en de plas-dras oevers van het Waardkanaal.

Talrijke vogels in het Amstelmeer

Het Amstelmeer is ecologisch een bijzonder gebied. In 2006 zijn er in het meer eilandjes aangelegd die bij veel vogels in trek zijn. Verder werden de oevers natuurvriendelijk ingericht. Op www.landschapnoordholland.nl kunt u meer lezen over dit gebied.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 5. Noord-Zuid

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 5. Zuid-Noord

Bezienswaardigheden

In het Viking Informatie Centrum in Den Oever zijn vondsten uit de laatste ijstijd tentoongesteld. Kolhorn was tot 1944 een havenplaats aan de Zuiderzee waar onder andere turf werd verscheept. Meer over turf vindt u in het Museum de Turfschuur.

Etappe 5. Vikingschip // etappe_5_vikingschip.jpg (62 K)