Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 6  Kolhorn - Obdam

Tot en met 20 juni 2017 is de Mientbrug bij Lutjewinkel afgesloten voor werkzaamheden. Volg in deze periode de omleiding die is aangegeven met een blauwe lijn op de kaart hieronder.

21 km - Wandelen langs weilanden en windmolens

Een afwisselende etappe dwars door de binnenlanden van West-Friesland. Over dijken, langs bochtige veenriviertjes en rechte kanalen en door oude droogmakerijen. Vanaf Kolhorn en de Westfriese Omringdijk loopt de etappe naar Obdam.

Kolhorn is een oud dorp en voor het grootste deel beschermd dorpsgezicht. Het dorp lag tot de inpoldering van onder andere de Wieringermeer aan de Zuiderzee. Dat is nog goed te zien in het dorp, maar ook langs de Westfriese Omringdijk Hier staan een aantal oude zwarten boeten (schuren) waarin turf werd bewaard voor de handel. De boeten zijn gerestaureerd en ingericht als museum.

Etappe 6. Turfschuren Kolhorn // etappe_6_a_kolhorn-turtfschuren.jpg (225 K)

Langs een oude veenrivier

Vanuit Kolhorn wandelt u langs de Kromme Gouw (van origine een veenrivier), verderop rechtgetrokken en verbreed als Kanaal Alkmaar – Kolhorn. Op sommige plekken is goed te zien waar de Kromme Gouw doorgesneden is door het kanaal. Voor de recreatievaart en de afwatering van de polders is het kanaal onmisbaar. En met de realisatie van de natuurverbinding Omval-Kolhorn (geopend mei 2013) bieden de oevers schuil- en broedplaatsen voor vogels en vissen. De natuurverbinding ligt langs het Noord-Hollandpad. Het gebied is toegankelijk voor recreanten. Geniet van de stilte, maar vooral van het geluid van al die verschillende vogels.

Etappe 6. Kromme Gouwe // etappe_6_g_-_kromme_gouwe.jpg (208 K)

Spectaculaire luchten

U loopt verder via de Groenedijk naar de Plempdijk. Het landschap verandert hier behoorlijk, maar blijft weids en open. De bollenindustrie rukt op in het landschap, maar weilanden en windmolens bepalen (nog) steeds het beeld. Laat u vooral verrassen door de spectaculaire Noord-Hollandse luchten.

Tijdelijke omleiding Scheidersbrug in verband met werkzaamheden.

De Scheidersbrug wordt op dit moment gerenoveerd. De werkzaamheden duren tot eind oktober 2017. Tot die tijd wordt de route van etappe 6. omgeleid volgens onderstaand kaartje. 

Nieuws


Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 6. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 6. Zuid-Noord

Etappe 6. Windmolens // etappe_6_windmolens.jpg (75 K)

Openbaar vervoer

Het begin/eindpunt in Obdam is bij het NS station Obdam. Algemene Informatie is verkrijgbaar via www.9292ov.nl of telefonisch via 0900-9292 (70 c/pm).