Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 7  Obdam - Driehuizen

19 km - Wandelen door dorpen en droogmakerijen

Kaart Noord-Hollandpad etappe 7 Obdam - DriehuizenEen etappe dwars door een uniek en oer-Hollands landschap: Laag-Holland. Een gebied onder de zeespiegel met kronkelige slootjes, strakke vaarten, droogmakerijen en veenweiden. Geniet van de rust en de ruimte die hier een hoofdrol spelen. Grote nieuwbouwprojecten vind je er niet, maar mooie historische dorpen (De Rijp, Grootschermer, Driehuizen) en een open landschap met weidse vergezichten. Een belangrijk natuurgebied is De Eilandspolder. Een door mensenhanden gemaakt landschap tussen de Schermer en de Beemster.

Etappe 7. Molen Driehuizen // molen_driehuizen.jpg (109 K)

Een heus weidevogelparadijs

Een gebied dat favoriet is bij talrijke weidevogels. Als u hier in het voorjaar loopt, roepen de grutto’s en tureluurs u toe. Natuurorganisaties doen er, samen met de boeren, alles aan om de weidevogels en hun jongen te beschermen.

UNESCO Werelderfgoed

Als Nederlanders zijn we trots op de technische kennis die wij in huis hebben om de strijd met het water aan te gaan. De droogmakerijen De Beemster en De Schermer zijn hier mooie voorbeelden van. Beiden in de Gouden Eeuw drooggelegd. Kenmerkend in De Schermer en De Beemster is de geometrische opzet van de wegen en sloten, maar ook van de boerderijen. De herkenbare stolpboerderijen met hun piramide dak en het vierkante boerenerf.Etappe 7. Wandelaars Driehuizen // wandelaars_driehuizen.jpg (118 K)

De Schermer is de laatste grote droogmakerij gerealiseerd in de Gouden Eeuw. De eeuwenoude molens die bewaard zijn gebleven (11) zijn nog steeds bepalend in het landschap. Een van de molens is nu museum. De Beemster is in 1999 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed vanwege de perfecte verkaveling en het kenmerkende landschap van rechte lijnen dat daardoor ontstond

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 7. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 7. Zuid-Noord

Driehuizen brug // noordhollandpad_01.jpg (160 K)

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juni) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. Een alternatieve route staat beschreven in de routebeschrijvingen.

Openbaar vervoer

In Obdam de trein, in Rustenburg, Ursem en Schermerhorn de bus.

Bezienswaardigheden

Bezoek ook eens de toeristische website van het Land van Leeghwater.