Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 8  Driehuizen - Krommenie

22 km - Banjeren door oeverlanden

Rechte wegen, sloten en vaarten, een 17e eeuwse droogmakerij en Hollandse luchten. U vindt het allemaal in de Schermer. Nog altijd een waterrijk gebied met dorpjes waar de huizen vaak nog aan het water liggen. Bij Akersloot steekt u met het pontje het Noord-Hollandskanaal over.

De meeste weidevogels van Noord-Holland

Dorpen als Akersloot en Limmen zijn gebouwd op eeuwenoude strandwallen. Langs de oevers van het Alkmaardermeer loopt deze etappe richting Uitgeest. Dit gebied is één van de vogelrijkste delen van Noord-Holland. In de poeltjes langs de route is het vaak een drukte van jewelste. 's Winters ziet u hier soms duizenden smienten in grote wolken overvliegen.

Etappe 8. Knotwilgen // etappe_8._knotwilgen.jpg (151 K)

Dwars door Oer-IJgebied

De etappe loopt verder dwars door het oeroude Oer-IJgebied, langs oude molens en door veenpolders. Vanaf Uitgeest loopt u op een oude zeedijk: de Lagendijk. In de middeleeuwen opgeworpen om het via de 'Crommenije' oprukkende water van het IJ en de achterliggende Zuiderzee tegen te houden. Maar na inpoldering van het IJ nauwelijks meer te herkennen.

Etappe 8. Wandelaars // etappe_8._wandelaars.jpg (100 K)

Fort bij Krommeniedijk en de omliggende weilanden zijn vanaf de Lagendijk goed te overzien. Het fort is één van de 42 forten van de Stelling van Amsterdam en vanaf december 2016 toegankelijk als bezoekerscentrum. Vanaf Fort Krommeniedijk loopt de route via paden naar station Krommenie.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 8. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 8. Zuid-Noord

Driehuizen langs kanaal // noordhollandpad_08.jpg (149 K)

Broedseizoen

Tijdens het broedseizoen (1 april - 1 juli) is een deel van de etappe afgesloten voor wandelaars. Een alternatieve route staat beschreven in de routebeschrijvingen.

Bezienswaardigheden

Bezoekerscentrum De Blankert, recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM), Lagendijk 33, telefoon: (0251) 31 14 10. RAUM beheert ook oeverparken Uiterdam (bij pontje Akersloot), Dorregeest en Zwaansmeer: ligweiden, zwem- en parkeerplaatsen, sanitaire voorzieningen, kiosken, voet- en fietspaden. Industrieel Erfgoedpark 'De Hoop' ligt hierachter: in opbouw, o.m. werf met houtbouw- & droogschuren, bezoekers- en infocentrum, restaurant. Naam ontleend aan hier te herbouwen houtzaag- of paltrokmolen, uitgevonden in 1593 door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest.

Openbaar vervoer

In Akersloot, Uitgeest en Krommenie kunt u met de bus, in Krommenie ook met de trein.

Bezienswaardigheden

Bezoek ook eens de toeristische website van het Land van Leeghwater.