Terug naar alle etappes
  • Print window
  • Close window

Etappe 9  Krommenie - Halfweg

25 km - Lopen over hoge dijken

Via de Lagendijk vanuit Krommenie loopt deze etappe langs een tweetal forten van de Stelling van Amsterdam, Fort aan de Ham en Fort Veldhuis. Beide zijn beperkt te bezichtigen. Fort Veldhuis behoort tot één van de oudste betonnen forten naar een ontwerp uit 1897. Het fort wordt gebruikt door de Aircraft Recovery Group.

Etappe 9. Fort Veldhuis // fort_veldhuis.jpg (77 K)

De etappe loopt verder over een schelpenpad onder de dijk langs, via een fietspad achter de golfbaan langs naar de Noorder IJ- en Zeedijk. Bij Buitenhuizen neemt u de veerpont over het Noordzeekanaal. Drukke scheepvaart en talrijke bijna dansende pleziervaartuigen bepalen hier het beeld. Vanaf de pont loopt u via slingerende bospaadjes. Voor een leuke afwisseling zorgt de Inlaagdijk die al in de Middeleeuwen werd aangelegd. Deze is in 1675 doorgebroken. U ziet het nog aan de braak (plas) die u onderweg tegenkomt.

Rust en ruimte in drukke Randstad

Etappe 9. Wandelaar overstapje // etappe_9._herfstwandeling.jpg (92 K)

Vlak voor Halfweg is de oude dijk deels vervangen door een nieuwe dijk (De Spaarndammerdijk). Vanaf deze slingerende dijk is het even genieten van het weidse uitzicht. De vele vliegtuigen die hier overvliegen, kunnen we niet negeren. Zij geven duidelijk aan dat Schiphol vlakbij is. Dat maakt dit stuk Noord-Hollandpad juist ook zo bijzonder. Aan de ene kant ervaart u de drukte en de bedrijvigheid van de Randstad, aan de andere kant ook de rust en ruimte om u heen.

Download GPX bestand (nog in ontwikkeling)Print deze kaart

Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 9. Noord-Zuid
Routebeschrijving Noord-Hollandpad - Etappe 9. Zuid-Noord

Bezienswaardigheden

In Halfweg kunt u het Stoomgemaal bezoeken.

Etappe 9. Gemaal Halfweg // etappe_9._gemaal_halfweg.jpg (169 K)

Openbaar vervoer

In Krommenie bus en trein, Assendelft, bij pont Buitenhuizen en Halfweg  kunt u met de bus.
In feite is het eerste deel van de etappe tussen NS-Krommeniedijk en de Lagendijk een aanloopje (2 km lang) naar de hoofdroute. In Halfweg kan men ook iets eerder stoppen vanwege het OV: n.l. bij bushaltes aan de noordkant of zuidkant (via voetbrug) van snelweg A200.