Anne Beringen, winnaar fotowedstrijd: "Ik heb zoveel mooie dingen gezien op het Noord-Hollandpad"

05-03-2020

Anne Beringen is de winnaar van de fotowedstrijd van het Noord-Hollandpad. Als beloning werd haar winnende foto geplaatst op pagina 66 in de nieuwe wandelgids. We zochten Anne op en vroegen naar haar wandelervaringen op het Noord-Hollandpad.

Heb je al veel gezien van het Noord-Hollandpad?

“Jazeker, ik heb het hele Noord-Hollandpad gelopen in een kleine twee jaar. Een vriendin had het boekje en wilde heel graag het pad gaan verkennen. Ze vroeg of ik zin had dit samen met haar te doen. Dat vond ik een erg leuk idee en we besloten samen de hele route te gaan wandelen. We zijn in Huizen begonnen en hebben alle etappes op volgorde gelopen. Dat hoeft natuurlijk niet, maar wij vonden het leuk om het zo te doen. Ook het zijstukje naar Den Oever hebben we gedaan. Soms plakten we twee etappes aan elkaar, bijvoorbeeld 15 en 10 km, dat deden we dan op één dag. De laatste drie etappes liepen we achterelkaar – dat was best pittig - om daarna het Noord-Hollandpad feestelijk af te sluiten met een paar dagen Texel.”

Had je al eerder een LAW gelopen?

“Dit was de eerste keer, maar ik had het wandelvirus al wel te pakken. Ik wandelde graag in de Dolomieten met mijn kinderen of in mijn eentje op IJsland en in Italië. Vooral die solo reizen waren pittig. Om me daar goed op voor te bereiden ging ik ook in Nederland steeds vaker wandelen en ontdekte hoe mooi ons land is. Het Noord-Hollandpad was nieuw voor me. Op zich best raar, want ik woon in Krommenie en dat ligt óp de route.”

 Anne Beringen op het Noord-Hollandpad // 11.jpeg (92 K)

Is het leuk om een route zo dicht bij huis te wandelen?

“Dat is het zeker! Het is heel gezellig om het samen te doen, maar ik vond het ook een leuke manier om mijn eigen provincie nog beter te leren kennen. Ik heb zoveel mooie dingen gezien. De heide in ’t Gooi, paddenstoelen in de herfst, bloembollen in het voorjaar. De Amstel, de Wadden, al die weidevogels, het bijzondere stukje Nederland bij Wieringen, maar ook het schilderachtige Schermerhorn en de vlindertuin Vlindorado op etappe 8. Je leert zo veel nieuwe dingen over je eigen provincie, over de geschiedenis van Nederland én je kunt je topografie weer eens ophalen. We hadden ook weleens pech hoor. Bij Akersloot regende het zo hard, toen hebben we niet veel gezien. En ik had het leuk gevonden als we ook nog langs het IJsselmeer en de kust waren gekomen, dan hadden we echt alles van Noord-Holland gezien, maar ja, dat ligt niet op de route. ”

 Anne Beringen op het Noord-Hollandpad // dsc01321.jpeg (73 K)

Heb je tips voor wandelaars die het Noord-Hollandpad willen gaan lopen?

“Neem een verrekijker mee, er zoveel moois te zien onderweg. Zorg ook dat je altijd een dunne, lange broek bij je hebt. Ook als het een warme zomerdag is. Wij hadden op het stuk De Haukes naar Den Oever pech dat er erg veel brandnetels stonden, dan wil je niet met blote benen lopen. Ook kan ik iedereen aanraden van tevoren goed te plannen. Met een LAW loop je geen rondje, maar van A naar B. Dan moet je goed nadenken hoe je dat met het vervoer regelt. Wij kijken altijd vooraf of er een goede OV-verbinding is en hoe laat de bussen rijden. Soms nemen we de fiets mee. Die zetten we dan vast bij het eindpunt neer, zodat we na afloop kunnen terugfietsen naar de auto. Toen we bijvoorbeeld naar Texel gingen hadden we meer tijd moeten nemen. We liepen vanaf Julianadorp naar de veerboot, maar op het laatst moesten we echt rennen om de boot te halen. We wilden hem niet missen, want in het laagseizoen vaart de boot maar om het uur. Dus als je van het OV afhankelijk bent, kun je maar beter ruim de tijd nemen. Een andere tip is geocachen, als je dat leuk vindt kun je op deze route of in de buurt veel caches vinden.”

Zelf neem je ook altijd je camera mee?

“Fotograferen is een grote hobby van me. Tijdens het wandelen maak ik altijd tijd vrij om mooie beelden te maken, met mijn camera maar ook met mijn telefoon. De foto waar ik de fotowedstrijd mee heb gewonnen, is gewoon met mijn telefoon gemaakt. Ik vind het heerlijk om lekker om me heen te kijken, je ziet altijd wel een mooie vogel of vlinder. Thuis zoek ik de mooiste beelden uit, ik bewerk ze, zet de horizon recht als dat nodig is. Tijdens het wandelen plaats ik ook veel foto’s op Twitter. Ik ben nu bezig om van het Noord-Hollandpad mooie compilaties per etappe te maken. Die zet ik dan weer op Facebook. Ook maak ik nog een fotoalbum met de mooiste en leukste foto’s van het Noord-Hollandpad voor mezelf en voor mijn vriendin, als een dierbare herinnering.”

Anne Beringen- kleurrijke collage // befunky-collage_7.jpeg (49 K)Heb je alweer nieuwe wandelambities?

“Net als vorig jaar ga ik dit jaar twee keer in de Eiffel lopen. De ‘traumpfaden’ daar zijn echt een aanrader, de natuur is zo mooi! En eigenlijk wil ik nog wat stukjes van het Noord-Hollandpad opnieuw lopen. Tijdens het broedseizoen konden we op bepaalde delen niet komen. We moesten daar de alternatieve routes volgen. De gemiste stukjes wil ik nog een keer overdoen. Dan kan ik echt zeggen dat ik het hele pad heb gelopen.”

 

Wil je Anne volgen op Twitter en haar foto’s van het NH-pad bekijken?
Dat kan op Anne_Beri.