Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Over het Noord-Hollandpad

Wat is het Noord-Hollandpad?

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad van Texel naar het Gooi en 284 km lang. In 16 etappes van 10 tot 25 km wandel je langs alles wat Nederland zo bijzonder maakt. Je komt langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Al wandelend over het Noord-Hollandpad beleef je Nederland in één provincie. Het wordt wel het Pieterpad van Noord-Holland genoemd.

Hoe werkt het Noord-Hollandpad?

Het Noord-Hollandpad is een compleet gemarkeerde route. Volg de gekleurde pijlen langs de route en je zult niet verdwalen. De route is opgedeeld in 16 etappes, variërend van 10 tot 25 km. Bij elk beginpunt vind je een informatiepaneel met de belangrijkste gegevens over de route. Tijdens het broedseizoen wordt op sommige plekken een alternatieve route gegeven. Houd de borden goed in de gaten. Het Noord-Hollandpad is zowel in Noord-Zuidrichting te wandelen, als in Zuid-Noordrichting.

vignets // vignet.png (47 K) 
Op deze website staan per etappe de knooppunten vermeld. Daar waar nog geen knooppuntenroute voorhandig is, staan uitgebreide routebeschrijvingen. Ook is het mogelijk een GPX-bestand per etappe te downloaden. Wandel je liever met een wandelgids? Ook dat is mogelijk. In 2019 is een geheel herziene editie van de wandelgids van het Noord-Hollandpad verschenen. Volg het Noord-Hollandpad via Facebook, Instagram en Youtube voor de laatste foto's, video's en de meest recente informatie.

Onverharde paden en boerenlandpaden

Onverharde paden zijn onderdeel van het Noord-Hollandpad. We raden het gebruik van goede (waterdichte) wandelschoenen aan. Je loopt over grasdijken of dwars door de weilanden, waar soms vee in staat. Bij hekken zijn overstapjes of klaphekken geplaatst en via eenvoudige bruggetjes steek je de sloten over. Afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden zijn sommige stukken soms wat lastiger te belopen. Laat jij je tegenhouden door hoog gras en zompige wandelpaden of maakt dit jouw wandeling juist extra avontuurlijk?

Vervoer

Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad. Dit houdt in dat je altijd van A naar B loopt en geen rondje maakt. Houd hier rekening mee als je een etappe gaat lopen. Je hebt altijd (openbaar) vervoer nodig om van het eindpunt weer bij het beginpunt te komen, mocht je daar de auto hebben geparkeerd. Je kunt ook de auto parkeren bij het eindpunt en dan eerst de bus of trein nemen naar het beginpunt van de etappe. Informatie over openbaar vervoer vind je op de website en in de gids van het Noord-Hollandpad of kijk op OV9292.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?