Spring naar inhoud
Noord-Hollandpad

Tip van Bart: "benut de seizoenen om de juiste etappe te lopen"

De mensen achter het Noord-Hollandpad

Wie zijn de mensen die het Noord-Hollandpad beheren, onderhouden en onder de aandacht brengen?
Een kennismaking met het beheer- en onderhoud team.

Als projectleider organiseert Roy Oosterom het beheer, onderhoud en kwaliteitsverbetering van de route en stuurt hij personeel en externen aan, waaronder Landschap Noord-Holland en Destinationmakers.nl. Ook is hij contactpersoon voor de provincie Noord-Holland, de opdrachtgever. Roy komt uit de grensstreek Waterland/Westfriesland. Zijn favoriete deel van het Noord-Hollandpad is etappe 16 door het Gooi. "Als ik daar ben, krijg ik altijd een beetje een vakantiegevoel, een totaal andere beleving." Maar de etappe tussen Den Oever en Kolhorn met de weidse uitzichten, de polders en de dijken – het landschap waarin hij is opgegroeid – vormt een goede tweede plaats.

Tip van Roy: Wieringen en het Gooi zijn prachtig met de herfstkleuren. En wist je dat het Noord-Hollandpad ook in en rondom het stedelijk gebied zeer aantrekkelijke plekjes heeft, bijvoorbeeld de Bovenkerkerpolder nabij Nes aan de Amstel.

Bart van Vliet is regiobeheerder voor het Routebureau van Recreatie Noord-Holland. Hij is de coördinator, planner en ondersteuner in het veld voor wandel-, fiets- en vaarroutes in de noordwesthoek van Noord-Holland. Het Noord-Hollandpad loopt over bestaande in verschillende kleuren uitgepijlde routes door heel Noord-Holland. Bart coördineert het verwerken van de vermeldingen, onder andere uit de meldpuntroutes.nl, en stuurt twee sociale werkvoorziening-medewerkers aan die controle en klein herstelwerk in het veld uitvoeren. Voor grotere klussen komt een aannemer. Verder onderhoudt Bart contacten met de diverse gemeentes in zijn regio. Voor het Noord-Hollandpad onderhoudt hij, samen met zijn medewerkers, het werk ten noorden van het Noordzeekanaal.  Voor het NH-pad betekent dit het controleren (en klein herstelwerk zoals nieuwe pijlstickers plaatsen) van de route en uitvoeren van herstelwerkzaamheden aan overstapjes.

Bart wandelt nog te weinig naar zijn zin, maar vaak neemt hij in het weekend zijn vrouw als 'proefkonijn' mee om bijvoorbeeld onduidelijke meldingen te controleren. "Dan laat ik haar voorop lopen om te kijken hoe het gaat!"

Een favoriete etappe? Texel, etappes 1 en 2, is een belevenis op zich, vindt Bart, en ook etappe 16 over de hei in het Gooi is mooi, zeker als de hei in bloei staat. "Maar als ik moet kiezen is het voor mij etappe 11 langs het Alkmaardermeer over een oud slinger dijkje met het grote water aan de ene en de polder aan de andere kant  met een fort van de stelling van Amsterdam en een klein oud dorpje als Krommeniedijk."

Tips van Bart: Benut de seizoenen om de juiste etappe te lopen (dus niet altijd op volgorde). Ga in augustus als de hei bloeit naar het Gooi, in het voorjaar naar Julianadorp voor de bloeiende bollenvelden of de lammetjes op Texel, en wandel op een mooie winterdag langs het grote water van het Amstelmeer, de Alkmaardermeer of de Vinkeveense Plassen voor de vele watervogels. Ook is het voorjaar een goede tijd om door de polders te lopen omdat het riet dan weg/laag is en je ver kunt kijken. En neem je verrekijker altijd mee! Kijk eens op de site van wandelnetwerknoordholland.nl voor nog meer in verschillende kleuren uitgepijlde routes.

Tineke Roos is net als Bart regiobeheerder voor het Routebureau van Recreatie Noord-Holland. Tineke is verantwoordelijk voor het zuidoostelijke deel van de provincie. Voor het Noord-Hollandpad werkt zij ten zuiden van het Noordzeekanaal. Naast de wandelroute op het Noord-Hollandpad houdt zij zich bezig met het fietsknooppuntensysteem, het sloepennetwerk en het wandelnetwerk in Noord-Holland. Samen met haar collega’s zorgt ze ervoor dat iedereen de weg blijft vinden tijdens het gebruik van de app, de website of de bordjes in het veld. Zo vervangen ze borden die stuk of onleesbaar zijn en reageren ze op meldingen van wandelaars en fietsers die ze ontvangen via de website meldpuntroutes.nl.

Tineke mag in haar vrije tijd graag een stukje wandelen, zodat ze een goed beeld heeft hoe bepaalde routes erbij liggen. Ook omdat er nog steeds mooie nieuwe stukjes wandelpad zijn om te ontdekken. "Mijn favoriete etappe, nummer 15, is die van Abcoude naar ‘s-Graveland. Het was mijn eerste kennismaking met het Noord-Hollandpad en meteen ook een eerste kennismaking met dit wandelgebied. De mooie statige landhuizen en de Ankeveense Plassen. Een heel diverse route."

Tip van Tineke: Voor wandelaars in de herfst of winter raad ik een etappe aan die het stedelijke afwisselt met landelijke, zoals het pad van Halfweg naar Ouderkerk aan de Amstel. Je loopt door Badhoevedorp en voor je het weet sta je in het Amsterdamse Bos om vervolgens via de Kalfjeslaan weer door de weilanden naar Ouderkerk aan de Amstel te wandelen. Onderweg zijn er genoeg mogelijkheden om te schuilen voor natte of winterse buien.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je ons volgen?