Drie dagen eilandgevoel opsnuiven op Texel

07-11-2023

In alle vroegte vertrekken we op een druilige vrijdagmorgen vanuit Zuid-Limburg naar Den Helder, waar we drie uur later de boot naar Texel nemen. Een driedaagse vakantie kan beginnen en we hebben zin om het eiland te ontdekken. We logeren in een lieflijk tiny house midden in de bossen en de weergoden zijn ons goed gezind.

De volgende ochtend beginnen we aan etappe twee van het Noord-Hollandpad. Niets mooier dan te wandelen met een frisse bries in de rug en een stralende zon op ons gezicht. Vanaf Den Hoorn lopen we over een smal pad langs de Mokbaai waar we de karakteristieke zwarthouten schuren op de akkers zien, de schapenboeten. Het doet mij denken aan Het Kleine Huis op de Prairie. Dan worden we getrakteerd op een betoverend luchtballet van duizenden spreeuwen boven de Mokbaai. Een herinnering aan de installatie ‘Flylight’ in het Stedelijk Museum komt weer boven, met nu een live ervaring. Wat een waanzinnig mooi gezicht!

Dorpjes en vergezichten
Over de groene grasdijken en langs de Waddenzee bereiken we Oudeschild. In de straatjes rondom de gezellige vissershaven lijkt het of de tijd stil is blijven staan. Hier zie je nog klompen bij de voordeur en oranje werkhandschoenen aan een houten drooghek. Ik word er blij van. Na een korte lunchstop lopen we via het Skillepaadje langs de Texelse Bierbrouwerij en trakteren we onszelf op zelfgebakken taart in het Voedselbos. Bij de Hoge Berg genieten we van de vergezichten en zien we dat de weides nog steeds worden afgebakend door de zogenaamde 'tuunwoallen’. Een gebruik dat nog stamt uit de zestiende eeuw, toen het hout schaars was en de boeren hun land afbakenden met een wal van graszoden.

Natuur en cultuur
De afwisseling van natuur en cultuur, dat spreekt mij aan van het Noord-Hollandpad. Op deze etappe kun je kiezen om naar Den Burg of Oudeschild te lopen voor een museum, een galerie of een goede maaltijd. Er valt nog veel meer te zien en te beleven op Texel. Zo is de imposante vuurtoren van de Cocksdorp met een uitzicht rondom, over het brede strand en tot aan Vlieland een aanrader. Of het strandpaviljoen Kaap Noord, waar we het Texels bier Skuumkoppe proeven. In Den Burg bewonderen we bijzondere kunst gemaakt van strandafval in Museum Galerie Rat. En in de Eilandkeuken in Den Burg eten we een maaltijd bereid met lokale en seizoensgebonden producten. Verrukkelijk! En niet te vergeten, het Museum Kaap Skil in Oudeschild, waar we meer leren over de geschiedenis van Texel. Ook zien we de opgedoken schatten uit de wrakken rondom het eiland, zoals de prachtige, en inmiddels beroemde, zijden jurk uit het Palmhoutwrak. Een bezoek meer dan waard.

Om half vier nemen we de boot terug naar het vasteland. We hebben genoten van onze minivakantie en reizen vol mooie herinneringen terug naar Limburg.

Marie-Jeanne Stassen