Het Noord-Hollandpad met het hele gezin

06-06-2023

Samen met haar man Menno, dochter Olivia (12) en zoon Julius (14) wandelt Gerlinde het Noord-Hollandpad van Zuid naar Noord. Ze lopen, wanneer het past met de drukbezette sport- en werkagenda’s, meestal een dag in het weekend en tijdens de schoolvakanties. De langere etappes knippen ze op in twee delen, zodat de afstanden maximaal 15 kilometer zijn en goed te doen voor de kinderen. Het einddoel is Texel waar ze dan, om het avontuur feestelijk af te ronden, een weekje vakantie willen vieren.

Gerlinde is een enthousiaste wandelaar, die naast het Noord-Hollandpad met haar zus ook het Marskramerpad loopt. Ooit las ze ergens dat je kinderen het plezier van het wandelen al jong kunt bijbrengen en dat ze daar later veel profijt van hebben. Ze hoopt haar kinderen dit bij te brengen. Van tevoren legt ze uit waar ze gaan wandelen en wat ze onderweg tegen zullen komen, want ze moet hen wel een beetje stimuleren. “Die hebben niet altijd zin,” vertelt ze lachend. “Zeker in het begin niet.” Maar het idee dat ze niet alle etappes hebben gelopen als ze het eindpunt bereiken, werkt wel motiverend.

Gerlinde met gezin langs het water

Dorpjes, water en bos 

Vooral de vele dorpjes die ze tegenkomen onderweg vindt Gerlinde gezellig. Olivia houdt van het bos en Julius geniet van de routes langs het water. “Wat we allemaal leuk vinden is om op de kaart te zien hoe ver we al gelopen hebben.” Onderweg zoeken ze geocaches, verstopte schatten, en pauzeren ze soms bij een speeltuin of ijskraam. Zo blijft de hele dag afwisselend en wordt het nooit saai. Gerlinde gebruikt de routegids voor de aanvullende informatie, Menno downloadt de GPX-file op zijn mobiel en de kinderen zoeken de routepijltjes. 

Gerlinde met gezin langs de weilanden

 

Wandelen en goede gesprekken

Het gezin koos voor het Noord-Hollandpad omdat het vlak langs hun huis in Mijdrecht loopt en ze er in het begin niet veel voor hoeven te reizen. Ze proberen dat zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te doen, of deels met eigen auto die ze dan bij het eindpunt neerzetten. Julius en Olivia vinden de pontjes het leukste en verheugen zich op iedere etappe met een varende oversteek. Olivia is dol op dieren en bij elk paard of schaap dat ze onderweg tegenkomen, wil ze even stoppen om te aaien. “Het is zo leuk om dit met elkaar te doen,” zegt Gerlinde, “We zijn echt met zijn vieren op pad. Onderweg hebben we goede gesprekken met de kinderen en niemand is afgeleid door de ‘schermen’. Het is een mooie tocht die we met elkaar kunnen afmaken. Op naar Texel!”

Gerlinde met gezin op het pontje

Je kan de Noord-Hollandpad avonturen van Gerlinde en haar gezin volgen via Instagram onder de titel: nootjesbv of via Strava

 

Tekst: Marjo Kuilman
Beeld: Gerlinde Zwemstra