Kolhorn, de kers op de taart na een wandeling van 22 kilometer

14-07-2020

Etappe 8 van Obdam naar Kolhorn is een pittige. 22 km is niet niks en een van de langste van het Noord-Hollandpad. Maar de route is de moeite waard, zeker het tweede deel is afwisselend met veel bruggetjes en overstapjes. Aan het einde wacht het pittoreske Kolhorn.

Met het weer weet je het nooit in Nederland. Op de dag dat wij zelf etappe 8 gingen verkennen was het weerbericht niet optimaal: zonnetje, wolkje en een drupje… Het eerste deel van de route wandelde we door Obdam over verharde wegen en daarna langs akkers met vele soorten kool. Rode en witte kool zijn duidelijk de favorieten van deze streek.

De Obdammermolen komt langzaam in zicht, de eerste molen van velen op deze route. We genieten van Hollandse landschappen met koeien en paarden, dreigende luchten met af en toe een stukje blauw en grasdijken vol met schapen en lammetjes. Oude Niedorp is een klein lintdorp met ook weer een molen, molen De Hoop. Het is bijna lunchtijd als we de Irish Cottage binnenlopen. Net op tijd voor de eerste heftige bui die dag!

Je kijkt je ogen uit, zoveel whiskey’s als hier staan. De kaart is uitgebreid, maar er gaat niks boven de  Irish pancakes met marble syrup en verse aardbeien. Het dorpje Verlaat dankt zijn naam aan de sluis van Niedorp, waarin tot 1942 de schepen werden geschut. Langs het water ligt ook de oude Herberg ’s Lands Welvaren, nu verbouwd tot statig woonhuis.

Na een korte schuilpartij onder een viaduct, wandelen we de grasdijken op, weer in gezelschap van een schapenkudde van familie de Groot. Je loopt nu heerlijk langs het kanaal Alkmaar-Kolhorn. Klein nadeel: sommige stukken worden maar twee keer per jaar gemaaid. Dat hadden we kunnen weten, want het stond duidelijk vermeld in de wandelgids… Het was soms een ware safari door het riet. Beschermende kleding is hier dus wel aan te raden! (*)

Foto riet // 000619_foto_06-07-2020_15_54_12_kopie.jpg (49 K)

Los daarvan is dit deel van etappe 8 afwisselend qua landschap. Je komt hier veel bruggetjes en overstapjes tegen. En dan zie je na een lange tocht de kerktoren van Kolhorn! Langs de glooiende Kromme Gouw wandel je over de Westfriesedijk dit prachtige dorpje binnen.  Zeker in de zomer, want dan staan alle overtuinen langs de Keern in volle bloei. Het is hier net een openluchtmuseum.  Neem als afsluiter op het nieuwe terras van de Egelantier een biertje en bitterballen. Wil je uitgebreider eten? Restaurant de Roode Leeuw of het Anker liggen vlakbij.

 

 Kolhorn etappe 9 // dsc_8188_kopie.jpg (94 K)

(*) Na onderzoek blijkt dat er onduidelijkheid was over de broedseizoenperiode, deze loopt officieel tot 15 juli ipv 1 juni. De beheerder gaat het riet maaien.