Meld je aan voor de seizoenwandeling

05-03-2024

De Provincie Noord-Holland en Recreatie Noord-Holland nodigen je van harte uit voor de jaarlijkse seizoenwandeling op het Noord-Hollandpad. Op vrijdag 12 april wandelen we samen met mevrouw Esther Rommel, gedeputeerde Toerisme en Recreatie, een deel van etappe 11 van Uitgeest naar Akersloot.

Restaurant Krelis

De ochtend begint met koffie en appeltaart bij Restaurant Krelis dat op een prachtige locatie ligt tussen het Zwaansmeer en het Uitgeestermeer en niet ver van de A9. Midden in het sfeervol ingerichte restaurant staat een schaalmodel van een houtzaagmolen, een eerbetoon aan de uit Uitgeest afkomstige Cornelis Corneliszoon, ook bekend als Krelis Lootjes, de uitvinder van de houtzaagmolen.

 

Restaurant Krelis

Wandeling door het Oer-IJ, langs water, strandwallen, polders en molens

Deze seizoenwandeling gaat dwars door het oeroude Oer-IJgebied, langs oude molens en door veenpolders. Aan het begin van de route zal iemand van stichting Oer-IJ iets vertellen over het Oer-IJ gebied.

Vanaf Uitgeest lopen we op een oude zeedijk: de Lagendijk. In de middeleeuwen opgeworpen om het via de ‘Crommenije’ oprukkende water van het IJ en de achterliggende Zuiderzee tegen te houden. De houtzagerij, die rond het jaar 1600 zijn oorsprong vond in Uitgeest, betekende dat er op grote schaal en heel nauwkeurig planken konden worden gezaagd. Een belangrijke uitvinding voor de scheepsbouw en de economische groei in de 17e eeuw.

Na het dorp Uitgeest wandelen we door ruime polders met prachtige rondingen met altijd water in de buurt.  Zo lopen we langs het Alkmaardermeer en Uitgeestermeer, die in tegenstelling tot andere meren in de omgeving, nooit werden ingepolderd. Onderweg zullen we kort stoppen om iets over dit indrukwekkende recreatiegebied te vertellen.

Verderop ligt de Dorregeester Molen die gebruikt werd om de polder te bemalen. In de gelijknamige polder geniet je van het weidse uitzicht, de vogels, hazen en konijnen en wandel je langs schapen en Schotse Hooglanders en het altijd wuivende riet. Het is een walhalla voor weidevogels.  

Via het buurtschap Klein Dorregeest en de Klaas Hoorn- en Kijfpolder wandelen we richting het eindpunt in Akersloot; een dorp dat is gebouwd op de restanten van eeuwenoude strandwallen.

 

Etappe 11 header

Per schip terug naar het start- en eindpunt

In Akersloot stappen we op De Claes Horn; een ruim schip dat ons terug naar het start- en eindpunt bij restaurant Krelis brengt. De overtocht duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens de vaart zal de nieuwe editie van de  Noord-Hollandpad wandelgids worden gelanceerd.

 

Claes Horn

Praktische informatie seizoenwandeling

Start- en eindpunt: Restaurant Krelis
Adres: Lagendijk 33R, 1911 MT Uitgeest
Datum: vrijdag 12 april 2024
Aantal kilometers: ca. 10 kilometer op deels verhard en onverhard pad
Deelname: Deelname is gratis. Er kunnen maximaal 60 wandelaars meelopen.
Wil je meewandelen, meld je dan aan via onderstaande link. Zonder aanmelding kan je niet meewandelen.

Programma 12 april

08.15 uur Ontvangst met koffie/thee en appeltaart
09.00 uur  Welkom door gedeputeerde mevrouw Esther Rommel
09.20 uur Startschot seizoenwandeling in 2 groepen
12.00 uur   Aankomst  bij ’ t Hoorntje in Akersloot
Schoenenwissel voordat we aan boord gaan van het schip Claes Horn (*)
12.30 uur   Vertrek voor de overtocht van Akersloot naar restaurant Krelis
Tijdens de overtocht krijg je een glas Beemster appelsap    
en een plak spijsbrood van bakker Putter aangeboden
12.45 uur

Lancering nieuwe editie van de wandelgids van het Noord-Hollandpad en overhandiging eerste exemplaar aan gedeputeerde mevrouw Esther Rommel.

Bas Rüter, directeur van Landschap Noord-Holland, zal een korte introductie geven over Fort K’ijk, onderdeel van de Stelling van Amsterdam en gelegen aan etappe 11.

13.15 uur Aankomst Restaurant Krelis en einde seizoenwandeling
Het is mogelijk om hier te lunchen en een keuze te maken uit de lunchkaart. Deze kosten kan je na de lunch zelf afrekenen.

Optioneel: bezoek aan Fort K’ijk, ambassadeur van het Noord-Hollandpad

(*)
We vragen je vriendelijk doch dringend een extra paar schoenen mee te nemen in een rugzakje om het schip schoon te houden.

 

Aanmelden voor de seizoenwandeling

Op dit moment hebben we het maximale aantal wandelaars bereikt.