Nieuw trekpontje op etappe 1

02-06-2022

Afgelopen vrijdag was het zover: het bestaande trekpontje over het Eierlands Kanaal op Texel is vervangen voor een robuustere nieuwe variant. Het oude pontje dateerde uit 2009 en was hard toe aan vervanging; deze is de afgelopen 13 jaar intensief gebruikt. De nieuwe pont is beter bestand tegen de zoute zeewinden op het Waddeneiland en maakt de oversteek met een vernieuwd kabeltreksysteem voor wandelaars van het Noord-Hollandpad nog aangenamer.

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde langeafstandswandeling dwars door de provincie van het uiterste puntje van Texel tot aan de haven van Huizen met een totale lengte van 284 kilometer. Het trekpontje over het Eierlands Kanaal is onderdeel van etappe 1, een van de populairste etappes van de route.

 

Praktische en leuke routevoorziening voor wandelaars

Bij de aanleg van de Noord-Hollandpad etappes op Texel in 2009, is in opdracht van de Provincie Noord-Holland ook het trekpontje over het Eilands Kanaal gerealiseerd. Projectleider Roy Oosterom geeft aan: “Een wandelbrug was hier niet mogelijk en daarom is er toentertijd voor een trekpontje gekozen. Een praktische voorziening die een extra bijdrage levert aan de beleving van de route; het is altijd bijzonder om tijdens een wandeling zelfstandig een stukje over het water te varen.”

 

Vervanging hard nodig

Ondanks jaarlijks actief onderhoud was het na 13 jaar trouwe dienst tijd voor een nieuwe en sterkere versie. Het nieuwe trekpontje is robuuster uitgevoerd, zodat vernieling en de eilander weersomstandigheden minder invloed hebben op de algehele conditie van de pont. Er is een zeewaardige coating en verf gebruikt om de zoutinvloeden op het materiaal te beperken. Ook is het kabeltreksysteem vervangen door een variant die meebeweegt met het waterpeil en voorzien is van een touw met stalen kern die slijtage zal beperken. Dit alles maakt de oversteek over het Eierlands Kanaal voor wandelaars van het Noord-Hollandpad veel aangenamer. De nieuwe pont is geleverd door Simko Paint Oosthuizen. Het beheer en onderhoud zal uitgevoerd blijven worden door Henk van de Star; tevens beheerder van het boerenlandpad langs het Eierlands Kanaal.

 

Wandelen is populair

De populariteit van wandelen is mede door Covid de laatste jaren bij jong en oud met bijna 60 procent  toegenomen. Ook het Noord-Hollandpad wordt door steeds meer wandelaars ontdekt. Met het nieuwe trekpontje op etappe 1 zijn wandelaars de komende jaren weer verzekerd van een veilige en aangename oversteek over het Eierlands Kanaal.  

Alvast veel wandelplezier op Texel gewenst!