Seizoenwandeling 2024: zon, wind en blije gezichten langs de oevers van Noord-Hollandse meren

15-04-2024

Al vroeg in de ochtend van 12 april melden de 95 deelnemers zich voor de jaarlijkse seizoenwandeling van het Noord-Hollandpad bij Restaurant Krelis in Uitgeest. Dit jaar staat etappe 11 van het pad centraal. De wandelaars lopen 10 kilometer van Uitgeest naar Akersloot en worden met de boot weer bij het startpunt afgeleverd. Een prachtige en onvergetelijke dag vol ontmoetingen, gezelligheid en sportiviteit. 


Bekijk hier de beelden van een gezellige seizoenwandeling

De in frisse lichtblauwe polo’s en een grijze jas gestoken organisatie van het Noord-Hollandpad ontvangt alle deelnemers hartelijk in Restaurant Krelis met koffie en appeltaart. Rond de klok van negen uur heet Esther Rommel, gedeputeerde van recreatie en toerisme de genodigden en alle andere aanwezigen van harte welkom en wenst iedereen een mooie wandeling toe. In twee groepen met gids lopen de wandelaars eerst naar het gebouw naast het restaurant waar vrijwilligers van het Oer-IJ tekst en uitleg geven over de houtzagerij en hun droom om hier ooit weer een houtzaagmolen te laten verrijzen. De stevige wind in de rug en een bleek zonnetje boven de velden vormen precies de juiste ingrediënten voor een perfecte wandeldag.

Op weg naar de eerste molen
Onderweg naar de molen bij Akersloot

Op naar Akersloot
De wandeling voert naar Akersloot, dat gebouwd is op de restanten van eeuwenoude strandwallen, langs de oevers van het Alkmaardermeer en Uitgeestermeer. In een lange sliert trekt het gezelschap door het groene landschap. Onderweg vertelt Jolanda Hageman-Stet van Recreatie Noord-Holland over de vele recreatiemogelijkheden in dit gebied zoals zeilen, kanoën, zwemmen en fietsen en de uitgezette routes langs de twee aaneengesloten meren die in tegenstelling tot andere meren in deze omgeving nooit werden ingepolderd.

Over de hekjes
Zoals op de foto’s te zien, geniet iedereen volop. Klimmend over hekjes, kletsend met nieuwe wandelvrienden en genietend van de vergezichten, de molens, het wuivende riet, het enkele zeiltje dat over het water scheert en de kwetterende vogels. Al (veel te) snel komt de kerktoren van Akersloot in zicht. Bij rederij ’t Hoorntje verruilt iedereen de schoenen voor de meegebrachte schone exemplaren of een paar plastic hoesjes, zodat de salonboot Claes Horn met gepaste eerbied kan worden betreden. De kapitein waarschuwt dat het boven op het dek wel fris kan zijn straks op het water, maar de echte die-hards slaan die waarschuwing in de wind – en de verse Beemster appelsap en het stuk spijsbrood van de bakker uit het dorp smaken evengoed heerlijk.


Gezelligheid onderweg tijdens de seizoenwandeling
Gezelligheid aan boord van de Claes Horn

Nieuwe wandelgids
Benedendeks neemt Han Bruggink van het routebureau het woord om de nieuwe editie van de wandelgids van het Noord-Hollandpad officieel te overhandigen aan Esther Rommel. Hij vertelt dat Nederlanders actieve wandelaars zijn en 30% van de wandelaars wandelt langer dan 2,5 uur, volgens een onderzoek van Wandelnet. Hij hoopt dat de gids voor velen een bron van inspiratie zal zijn. De nieuwe gids is weer helemaal van deze tijd, met mooie foto’s; een praktisch boekje vol wetenswaardigheden, routebeschrijvingen met knooppunten, kaartjes en tips. De uitgave is gemaakt door Uitgeverij Open Kaart in samenwerking met de auteurs Vladimir Mars en Noes Lautier en Recreatie Noord-Holland. Esther Rommel bedankt iedereen hartelijk voor de samenwerking en de organisatoren van de wandeling door het altijd mooie Noord-Holland. Bas Rüter, directeur van Landschap Noord-Holland en met Fort K’ijk ambassadeur van het pad vertelt de aanwezigen wat over de geschiedenis van streek en raadt iedereen aan om een keer een bezoek te brengen aan het Fort. Tot slot krijgen alle deelnemers, tot hun blije verrassing, het boekje mee naar huis.

Overhandiging wandelgids NH-pad

Overhandiging nieuwe wandelgids aan Ester Rommel, gedeputeerde recreatie en toerisme

Beeld: Linda Smit @vlinderlin

Lees hier het Persbericht seizoenwandeling