Veel nieuwe gezichten bij de seizoenwandeling van het Noord-Hollandpad

07-10-2021

De jaarlijkse seizoenwandeling van het Noord-Hollandpad vond dit jaar plaats op 2 oktober. De 75 wandelaars verzamelden zich in de Bovenkerkerpolder bij de fraai verbouwde boerderij van de Boerin en de Kok, waar de koffie en versgebakken appeltaart al klaar stond. Een groot deel van de deelnemers liep voor de eerste keer mee.

Bovenkerkerpolder
De broers John en Ad Snelderwaard, die dit gebied waar etappe 14 van het Noord-Hollandpad doorheen loopt als hun broekzak kennen, wandelden mee als gids. Enthousiast vertellen ze over de natuur, de geschiedenis en de ontwikkelingen in deze omgeving. Zo leggen ze uit dat de weidevogels hier met schrikdraad worden beschermd tegen de vossen zodat de grutto en tureluur volop de kans krijgen om rustig te broeden. John wijst een bosje aan en vertelt dat daar een halve eeuw geleden de koeien werden begraven die stierven aan miltvuur. De ziekte is zo besmettelijk, vertelt hij, dat het gebied nog steeds niet mag worden betreden. Eén spade in de grond kan de bacterie weer aanwakkeren.

 Seizoenwandeling 2021 trekpontje // seizeonwandeling_trekpontje.jpg (168 K)

Positieve geluiden
Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie en onder meer verantwoordelijk voor het wandelnetwerk in Noord-Holland, spreekt onderweg met de inwoners van de provincie: “Het Noord-Hollandpad laat alles zien wat Nederland zo mooi maakt. Dat zie ik ook vandaag weer op deze etappe. Ik ben blij ook de positieve geluiden van de wandelaars zelf te horen.”

Wandelen verbindt
Eveneens aanwezig is Rineke Korrel, wethouder van de gemeente Ouder-Amstel. Zij vertelt over het initiatief in haar gemeente tegen eenzaamheid 'Geef het wandelstokje door' waarbij mensen buurtgenoten uitnodigen om samen een wandeling te maken. Wandelen verbindt mensen, of het een ommetje is of een stevige wandeling. Ook tijdens de seizoenwandeling staat ontmoeten, wandelen en de natuur centraal.

Meedoen aan de volgende seizoenwandeling
De volgende seizoenwandeling staat gepland voor het voorjaar, wanneer de bollenvelden in bloei staan.

Kijk hier het filmpje van de seizoenwandeling 2021