Vogelpracht op het Noord-Hollandpad

30-04-2020

Het broedseizoen is in volle gang. Diverse stukken van het Noord-Hollandpad zijn tot 15 juni gesloten om de vogels alle rust te bieden. En dat zijn er veel in Noord-Holland! Landschap Noord-Holland legt uit hoe dat komt.


Noord-Holland is niet alleen een prachtige provincie om doorheen te wandelen. Het is ook een provincie die rijk is aan natuur en in het bijzonder aan vogels. Dat komt door de aanwezigheid van unieke leefgebieden. Om te beginnen de vele kustlandschappen. Noord-Holland heeft kwelders, wadden, duinen, pieren en strandvlakten. Daarnaast heeft de provincie tal van veenweidengebieden. Uniek in de wereld en rijk aan uiterst waardevolle weidevogelpopulaties, aangevuld met een reeks aan moerasvogels die de rietlandjes en wateren in deze gebieden bevolken. En of het niet genoeg is heeft Noord-Holland ook nog heide en bosgebieden op hogere zandgronden, die ook nog eens grenzen aan hoogkwalitatieve zoetwatermoerassen met kraakhelder water. Deze combinaties leiden tot een extra reeks aan zeldzame en specifiek aan deze landschappen gebonden vogelsoorten. Voeg daar nog de vogels van dorpen en stedelijk gebied aan toe en het eindresultaat is een enorme vogelrijkdom.

Soorten vogels

Voor vogelliefhebbers biedt het Noord-Holland pad een uitgelezen kans om door al deze verschillende landschappen en natuurtypen te lopen en een hele reeks aan vogels tegen te komen. Denk daarbij aan bekende vogels als blauwe reiger, Canadese gans, nijlgans, wilde eend,  zilvermeeuw, stormmeeuw, kokmeeuw, Turkse tortel, merel, koolmees, pimpelmees, kauw, zwarte kraai, ekster, aalscholver, huismus en vink. Hopelijk inspireert het om later in het jaar op zoek te gaan naar de vele bijzondere vogelsoorten die Noord-Holland te bieden heeft en is iedere wandeling en elke afzonderlijke etappe weer een ontdekkingsreis. Een goede tip: wie onderweg vogels wil zien, moet beslist een verrekijker meenemen. Want u mag dan misschien van vogels houden, ze vertrouwen ons voor geen cent en houden dus liever afstand. Volg het alternatieve tracé om een boete te voorkomen.